Hoe

… kan ik mijn enthousiasme voor levensverhalen met je delen?

Lezingen

Biografisch onderzoek levert fascinerende verhalen op over onverwachte vondsten en bijzondere ontmoetingen. Die verhalen vertel ik graag. Ik houd lezingen over schrijvers als Clare Lennart, Louis Couperus en Frans Coenen. Bij iedere lezing laat ik foto’s zien, bijvoorbeeld uit het privéarchief van Clare Lennart. Inhoud en lengte van de lezing pas ik aan op je publiek.

Ik sprak onder andere voor gasten van Rotary, Orde van den Prince, Parelduiker, Studium Generale Universiteit Groningen, Japanmuseum Sieboldhuis, Maatschappij der Nederlandse Letterkunde, Louis Couperus Genootschap en Kunstkring Haaksbergen.

Workshops

Uit mijn lezingen over mijn werk als biograaf putten de toehoorders inspiratie om zelf aan de slag te gaan met het levensverhaal van een bijzondere opa of excentrieke dorpsgenoot. Daar wil ik je graag bij helpen, want van ieder mens is het levensverhaal het bewaren waard. Door het vastleggen van een levensverhaal, in woord, beeld en/of video, ga je met andere ogen naar je eigen geschiedenis kijken.

Mijn workshops inspireren je om op onderzoek uit te gaan. We gaan kijken waarom en voor welk publiek je een levensverhaal kunt vastleggen en welke vormen geschikt zijn. Je krijgt praktische tips mee om een vliegende start te maken. Ook gaan we oefenen met het stellen van de juiste vragen. De workshop duurt twee uur. Na afloop krijg je een literatuurlijst mee met voorbeelden en een handig stappenplan.

Wandelingen

Een lezing langs locaties: zo kun je mijn literaire wandelingen door het Utrecht van Clare Lennart noemen. Samen met Salon Saffier organiseer ik een wandeling langs de woonhuizen van de schrijfster en gebouwen die een grote rol spelen in haar romans. Onderweg vertel ik over de rol van Utrecht in het soms turbulente leven van Clare Lennart.

Je kunt ook meelopen op een tour op basis van de roman Huisjes van kaarten van Clare Lennart. We volgen het spoor van hoofdpersoon Therese Lucia Landolf op haar wandeling van en naar haar kamers achter de ‘groene poort’ op Steenweg en komen langs Middeleeuwse monumenten en bekende winkels en uitgaansgelegenheden in het interbellum.

Wil je een lezing boeken, een workshop bijwonen of meewandelen? Stuur dan een mailtje naar petra@leveninwoorden.nl.